על צמחי המרפא והמאכל שיש בישראל מפי לימור אלמוג. ביולוגית, מומחית בחקר צמחי מרפא ותבלין M.Sc. צילום: רונית קיטאי

על צמחים שמשמשים כתבלינים, כהגנה מפני מזיקים ועוד. לימוד אלמוג תושבת עמק יזרעאל מוזמנת כמרצה בנושא זה בו היא נחשבת כאורים ותומים

פורסם ב: 29/10/2025 11:19

לימור אלמוג, ביולוגית. צילום: רונית קיטאי
זכות הדיבור ללימור אלמוג:


'בחורש הים־תיכוני של ארץ ישראל צומחים מינים רבים ומגוונים של צמחים. כל אחד מהם מייצג משפחה, סוג ומין משלו. כך למשל, המרווה המשולשת שייכת למשפחת השפתניים, לסוג מרווה, והמין – מרווה משולשת. כל מין מתאפיין במראה ייחודי ובתכונות חיצוניות המבדילות אותו מקרוביו. ברוב המקרים, ההגדרה הבוטנית של הצמח נקבעת לפי מבנה הפרח.


בין צמחי הבר אשר בחורש יש צמחים אכילים, צמחים רעילים וצמחים בעלי ערך רפואי. כדי להבין מדוע שימוש בצמחים לאכילה או מרפא משפיע על גופנו לטוב ולרע יש להבין שצמחים מייצרים חומרים כימים שונים. כל צמח מכיל מאות חומרים שונים וחלקם בעלי פעילות ביולוגית משמעותית.

מדוע מייצרים הצמחים את החומרים הללו? כדי להבין זאת יש לבחון את הנושא בהקשר אקולוגי. צמחים לעומתנו בני האדם, הם יצרנים ומספקים עבור עצמם את חומרי ההגנה להם הם זקוקים על מנת להעלות את שרידותם בטבע. הם נאלצים להתמודד עם גורמים שונים כמו חיידקים, וירוסים, פטריות, חרקים, מכרסמים ואפילו קרינת השמש. התוצר של התמודדות זו היא אותם מרכיבים כימים פעילים שמייצרים הצמחים. מרכיבים אלו יכולים להיות יעילים בריפוי מחלות, אך יכולים גם לעורר תופעות לוואי ולהיות רעילים. כל צמח מייצר כמות עצומה של חומרים שונים המשתנים גם בכמות וגם בהרכב בהתאם לצורך של הצמח בסביבה בה הוא גדל.

חלק מאותם חומרים כימים המיוצרים על ידי הצמחים, הם חומרים נדיפים שנקלטים על ידי קולטנים במערכת נשימה שלנו. צמחים בעלי ריכוז גבוה של חומרים נדיפים הם אותם צמחים ריחניים או במילים אחרות תבלינים או עשבי מטבח המשמשים אותנו בין היתר להכנת חליטות צמחיות. מכלול החומרים הנדיפים מיוצר על ידי הצמח בבלוטות מיוחדות וקרוי בשם שמן אתרי, השמן האתרי מיוצר כפי הנראה לצרכי הגנה מפני מזיקים שונים.
שמן אתרי מורכב מחמישים עד מאה חומרים שונים כאשר בדרך כלל שניים עד שלשה מהרכיבים הינם דומיננטיים מבחינת כמותם.

רכיבי השמן האתרי ייקבעו כמובן את ריחו וגם את יכולת הפעילות הרפואית של הצמח הריחני, זאת מכיוון שלכל רכיב ורכיב תכונות מרפא שונות. הרכב השמן האתרי יכול להיות מושפע מצרכיי הצמח בשדה.רכיבי השמן האתרי נמנים על קבוצת חומרים כימים המכונה טרפנים. שמן אתרי שונה לחלוטין משמנים צמחיים כמו לדוגמא שמן תירס, שמן זית וכולי.
בצמחי תבלין קיימים גם מרכיבים שונים שאינם נדיפים ואינם חלק מהשמן האתרי ולעיתים גם להם פעילות רפואית.
כאשר אנחנו אוכלים את צמחי התבלין בצורתם הגולמית אנחנו מקבלים את מכלול התכונות הרפואיות של הצמח


זוטה לבנה Micromeria fruticosa


צמח בעל ניחוח משובח. לזוטה לבנה מיוחסת פעילות מעוררת, נוגדת זיהומים ויעילות נגד דלקות בעיניים. מחקרים מצביעים על פוטנציאל אנטי -דלקתי ופעילות נוגדת סרטן במיוחד נגד סרטן השד והמעי.
היא מצוינת לחליטות, ובשימוש חיצוני ניתן להשתמש בעלים או בגבעולים המיובשים לבישום טבעי ולהרחקת עש מארונות הבגדים.

עם זאת, מומלץ להימנע משימוש בהריון, בהנקה ובפעוטות.

ניתן למצוא אותה כצמח יבש בבתי טבע או כצמח חי במשתלות.

מליסה רפואית Melissa officinalis : עשב תיבול עדין ממשפחת השפתניים, בעל טעם לימוני נעים ועלים רכים. למליסה פעילות מרגיעה ונוגדת חרדה, היא מסייעת בשיפור מצב הרוח ומשפרת את הזיכרון והריכוז. בנוסף, נמצאה יעילה נגד וירוס ההרפס.

ניתן לשלב אותה כתוספת רעננה לסלטים או להכין ממנה חליטה עדינה.
הצמח זמין במשתלות רבות ובבתי טבע.

מרווה משולשתSalvia fruticose

אחד הצמחים המזוהים ביותר עם החורש הישראלי. למרווה פעילות מורכבת על מערכת העצבים – היא עשויה להיות מרדימה או מעוררת, בהתאם להרכב החומרים הפעילים שבה. בנוסף, היא ידועה ביכולתה להוריד את רמות הסוכר בדם ולהגן מפני זיהומים עוריים.העלים משמשים לחליטות או לתיבול תבשילים, בשרים ודגים.
יש להימנע משימוש בהריון, בהנקה ובפעוטות.הצמח מוגן בטבע, אך ניתן לרכוש זני טיפוח במשתלות או עלים יבשים בבתי טבע.

סרפד Urtica dioica: צמח בר ממשפחת הסירפדיים. העלים הצורבים טומנים בתוכם עושר של מינרלים. לסרפד פעילות אנטי־דלקתית, אנטי־סרטנית ונוגדת אלרגיות, והוא תומך באיזון רמות הסוכר בדם.
השימושים מגוונים: חליטות, שייקים ירוקים, מרקים ואף קציצות צמחוניות.מומלץ לקטוף מהטבע בטכניקה נכונה, בעונת החורף והאביב.

חלמית/ חובזהMalva sylvestris : צמח מאכל אהוב ממשפחת החלמתיים. לחובזה שימושים פנימיים וחיצוניים – היא מרככת ומבהירה את העור, עוזרת נגד עצירות, מרגיעה שיעול ומסייעת בריפוי כוויות ופצעים.
במטבח, ניתן להשתמש בעלים להכנת ממולאים, קציצות, מרקים או אפילו סושי צמחי.
בשימוש חיצוני אפשר לרקוח ממנה קרם טבעי ללחות העור.

צמח בר מוכר שקל למצוא בשדות הארץ בחורף ובאביב. יש להקפיד לקטוף מאזורים שאינם קרובים למקורות מזהמים כי לחובזה יש נטייה לצבירת מתכות שונות.

אלת המסטיק Pistacia lentiscus : שיח ים־תיכוני ממשפחת האלתיים. השרף המופק ממנו משמש מזה דורות לחיטוי הפה והחניכיים, בשל פעילותו האנטי־בקטריאלית הגבוהה.
בעבר נהגו ללעוס את השרף והיום מייצרים ממנו מוצרים שונים. ניתן לצאת אל החורש ולהכין קיסמים מחטאים מהגבעולים. את השרף הגולמי ניתן למצוא בחנויות תבלינים ובתקופת החגים המוסלמים, בכפרים הערביים.

אזוב מצוי / זעתרOriganum syriacum : מהצמחים המזוהים ביותר עם המטבח. שמניו האתריים מכילים רכיבים אנטי־מיקרוביאליים רבי־עוצמה, יעילים במיוחד כנגד פטריות וחיידקים.
ניתן להשתמש בו כתבלין יבש או טרי, כשמערבבים אותו עם שמן זית מתקבל ממרח טעים ובריא.
הצמח מוגן בטבע – לכן מומלץ לרכוש זני טיפוח במשתלות, או לקנות עלים טריים או יבשים בשווקים.
טיפ כללי לסיום:גם בצמחים טבעיים לחלוטין – המינון הוא הכול. חומרים פעילים עשויים להועיל במידה הנכונה, אך להזיק בשימוש מופרז.

הבריאות, כמו הטבע, מושתתת על איזון, מניעה ואורח חיים פשוט ובריא – תזונה טבעית, שינה טובה, תנועה יומיומית, חברה נעימה ושמחה בלב.


כמה מילים אודותיי: שמי לימור אלמוג, אני ביולוגית, מומחית בחקר צמחי מרפא ותבלין M.Sc., ידיי מחבקות עצים ורגליי נטועות עמוק במדע.החיים שלי סובבים סביב נושא הבריאות. אוהבת מאד ללמוד , לדעת ולהבין כיצד חומרים בין אם מגיעים מתרופות, מצמחים או מחומרים שהגוף שלנו מייצר, פועלים בגוף שלנו.

את המסע שלי עם צמחי תבלין ומרפא התחלתי מתוך סקרנות ואהבה לצמחים ועם השנים המסע הפך לדרך חיים. אני אוהבת ללמוד ולהבין איך הצמח פועל בגוף, אבל לא פחות , כיצד הוא נוגע בנפש. בהרצאות שלי אני משתדלת לתרגם את המדע לסיפור מעניין עם תובנות לחיים בריאים מתוך רצון אמיתי ליצור שינוי בהרגלי החיים של אנשים ולהעמיק בהם את ההבנה של התחום המרתק של צמחי המרפא.


כרגע אני גרה בעמק יזרעאל המצטיינת בשדות ירוקים, מרחבים פתוחים, הר תבור היפה ניבט ברקע ובכל זאת, הלב שלי משתוקק לחזור לגור לצד חורש טבעי, רחוק מהריסוסים בשדות וקרוב לריחות של צמחי החורש. בינתיים אני פוסעת יחפה על רגבי הקרקע שרק עברה חריש ומטיילת בשבילים בין החיטה לכרמי הזיתים ומודה על האפשרות הזו ועל כל רגע שמתאפשר לי לטייל ולשהות בטבע. הכלבה שלי פטל, מתלווה אליי לכל הטיולים ומלקטת יחד איתי פירות מהשיחים.

אני אוהבת פשטות: מזון טבעי ומגוון, תנועה, אימוני כוח, אור שמש, טיולים רגליים ולינה בטבע תחת כיפת השמיים עם מדורה, קפה חזק וברקע מוזיקה שמרגיעה את הנשמה.בשנים האחרונות נחשפתי למעגלי שירה מקודשת ולמפגשים חברתיים בהם מוזיקה חיה היא חלק מרכזי באירוע. אני מאמינה שבריאות לא מתחילה במרפאה, אלא בהחלטות הקטנות שלנו שמתורגמות למעשים ברמה היום יומית''

באתר שלי תוכלו למצא פירוט על ההרצאות שלי בתחום הבריאות:

http://www.limor-almog.co.il/

למידע נוסף על צמחי מרפא ומאכל ניתן להיכנס לאתר התוכן שלי

http://www.herbalmedicine.co.il/

ולדף הפייסבוק שלי המכונה: לימור אלמוג - בריאות תזונה וצמחי מרפא



לימור אלמוג ביולוגית M.Sc- הרצאות בנושאי בריאות, צמחי מרפא ותבלין.

almoglimor@gmail.com 050-9007472

המידע המובא נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף להתייעצות עם גורם מוסמך.
לימור אלמוג בטבע. צילום: אלבום פרטי

 
שלח לחבר להדפסה

כתבות נוספות במדור בריאות :
*   לראשונה בעולם: קרנית ביולוגית מודפסת-...
*   צוות מד'א שהציל את חייו של שי נקלר...
*   ד'ר עיסא מטאנס בן למשפחת רופאים ידועה...

אינדקס אתרים  
SSD בניית אתרים

הוסף למועדפים