www.rinunim.co.il


Deprecated: Function split() is deprecated in /home/rinunimc/public_html/PrintArticle.php on line 64
'מאה של סודות' מאת זהבה חן-טוריאל. הוצאת ספרי 'ניב'. כתבה: רונית קיטאי
'מאה של סודות' הוא רומן היסטורי שכתבה זהבה חן-טוריאל ובו היא מעלה את סיפורה של משפחת אנוסים בפורטוגל במאה ה-20, שבמשך מאות שנים הסתירה את זהותה מהסביבה הנוצרית
זהבה חן טוריאל עם ספרה 'מאה של סודות' בהוצאת ספרי 'ניב'. צילום: הוצאת 'ניב'
אומרת זהבה חן-טוריאל : 'ערך הערבות ההדדית בקהילה הוא חזק ומשמעותי גם בימינו. כל רומן היסטורי שאני כותבת עוסק בגורלם של מגורשי ספרד. לאחר שפגשתי ביהודים מבני האנוסים החלטתי לכתוב ספר, שכמו ספריי האחרים מתבסס על מחקר היסטורי, גיאוגרפי ותרבותי.

זהבה, מרצה במרכז מורשת סלוניקי ויוון, בארגון עיל'ם, במועדוני הלאדינו ברחבי הארץ ובכנסים בינלאומיים. היא קיבלה את 'אות החלוצים' מטעם האיגוד הספרדי העולמי, כותבת ספרים ומאמרים על היהודים ממגורשי ספרד ופורטוגל בקהילות הלאדינו.


'לאחר שפגשתי ביהודים מבני האנוסים החלטתי לכתוב את הרומן 'מאה של סודות'. בחרתי להתמקד במירנדולה, אישה עצמאית, מנהיגה רוחנית, בעלת יכולות ריפוי יוצאות דופן, שלמדה את רזי המקצוע מסבתה שהייתה השראה בחייה.

'מאה של סודות', כספריה האחרים של זהבה חן-טוריאל, מתאים גם לתלמידי תיכון וסטודנטים הלומדים את התקופה ויכולים לחוות אותה בדרך מעניינת.
מזה שש שנים היא כותבת ספרים ומאמרים על היהודים ממגורשי ספרד ופורטוגל בקהילות הלאדינו שבהן חיו:


זהבה היא בעלת תואר שני במדעי היהדות עם התמחות במגדר של מכון שכטר, תואר שני בחינוך של אוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון בארה'ב ותואר ראשון של החוג למזרח תיכון ואפריקה של אוניברסיטת תל אביב. היא עברה הכשרת מלווים פילוסופים לתוכניות חינוך בבית הספר למנהיגות חינוכית מכון מנדל, ניהול פרויקטים – חדשנות ויישומיות של המרכז הישראלי לניהול - המי"ל ובעלת רישיון הוראה בתוכנית להסבת אקדמאים של משרד החינוך.

בנוסף לכך היא מרצה במרכז מורשת סלוניקי ויוון, בארגון עיל'ם, במועדוני הלאדינו ברחבי הארץ, בכנסים ובפורומים בינלאומיים, כולל שתי הרצאות שהעבירה בחסות הקונסוליה הישראלית במיאמי. במשך 12 שנה היא ניהלה את המרכז לאזרחות ומנהיגות במכון לאיכות השלטון בישראל, עבדה כעצמאית מול מכללות וארגונים חינוכיים ו-12 שנים במרכז לטכנולוגיה חינוכית בפיתוח תוכניות לימוד וכתיבת חומרי לימוד, ניהול והנחיית אתרי אינטרנט ועוד, ושימשה כמורה וכמחנכת בבתי ספר בישראל וגם בבית הספר היהודי ברוקוויל במרילנד.


זהבה חן-טוריאל היא תושבת רעות אשר גדלה באשקלון בשכונת עולים רב תרבותית, נשואה לאורי, שכל חייו שירת בבכיר במערכת הביטחון, עוסק כיום בפעולות התנדבותיות ומוביל תכנית ארוכת שנים בהעצמת בני הקהילה האתיופית ומסייע בהתנדבות לעמותת אור לחינוך בהעצמת ילדים ובני נוער בפריפריה. יש להם שלוש בנות, שתיים מהן עובדות בכירות בהייטק והשלישית אשת חינוך המובילה תהליכים פורצי דרך בחינוך סביבתי, נכדים ונכדות השותפים לספרי ילדים רבים שהיא כותבת איתם ורובם לא התפרסמו.

בשנת 2023 היא קיבלה את "אות החלוצים החדשים" מטעם האיגוד הספרדי העולמי, מיזם עצמאי של האיגוד הספרדי העולמי ביוזמת נשיא האיגוד, פרופ׳ שמעון שטרית. הפרויקט נועד להעניק את האות למייסדי ערי הפיתוח, המושבים, שכונות הערים והקיבוצים בתקופת העלייה וההתיישבות בשנים המכוננות של המדינה 1964-1946.

אביה של זהבה, יעקב טוריאל, נולד במילאס שבטורקיה, צאצא למשפחה משכילית ממגורשי ספרד, דוברת לאדינו. שורשי משפחתו היו נטועים עמוק במשך מאות בשנים בקהילת הלאדינו של רודוס. יעקב למד בתיכון טורקי באיזמיר. תלמיד יהודי אחד בלבד בתיכון, שגם קיבל תעודת הצטיינות על הישגיו הלימודים שבוע לפני החלטת כ"ט בנובמבר 1947. לאחר החלטת כ"ט בנובמבר הותקף באכזריות ונפצע קשה על ידי תלמידים אנטישמים.

כחניך בתנועה הציונית באיזמיר הבין יעקב שאין לו מה לעשות יותר בטורקיה. הידיעה על גורלם העגום של בני משפחתו ברודוס שנשלחו למשרפות של אושוויץ, גיוסו של אביו למחנה עבודה בטורקיה במלחמת העולם השנייה, המיסים הגבוהים שהוטלו על היהודים בטורקיה בזמן המלחמה שרוששו את משפחתו מנכסיהם והלינץ' שנערך בו הביאו אותו לקבל החלטה ששינתה את חייו. בן 17 בלבד החליט ללא רשותו או ידיעתו של אביו לעלות עם בן דודו על ספינה איטלקית רעועה והגיע לנמל חיפה. הוא התנדב מיד לצה"ל והשתתף במלחמת העצמאות.

המכתבים בלאדינו, שכתב לבני משפחתו במילאס ובהם סיפר על המדינה הצעירה, על החלוצים שהגיעו אליה מכל רחבי תבל לבנות את הארץ, תיאור הערים הגדולות, הקיבוצים והמושבים שבהם שהה ובעיקר תיאור חזונה להעניק מקום בטוח ודמוקרטי לכל היהודים, דירבנו את כל הקהילה לעזוב את טורקיה ולעלות לישראל בתחילת שנות ה-50. לאחר שחרורו מצה"ל עבד כפועל בקיבוצים ובמושבים עד שנישא ליפה ושניהם עברו לאשקלון, אז עיירת פיתוח. באשקלון הוא היה בין מייסדי מערך שירות התעסוקה, היה פעיל פוליטי באחדות העבודה ובמשך עשרות שנים שימש בהתנדבות כיו"ר התאחדות עולי טורקיה באשקלון.

אמה של זהבה, יפה טוריאל, ילידת איסטנבול וצאצאית למשפחת דוברי לאדינו ממגורשי ספרד, עלתה לארץ כילדה צעירה בשנת 1949. אביה ואימה הגיעו ממשפחות מבוססות שירדו מנכסיהן בעקבות המיסים, שהוטלו על היהודים בטורקיה בזמן מלחמת העולם השנייה. הם האמינו שישראל היא המקום היחיד שבו יגדלו בבטחה את ילדיהם כיהודים. דוד אביה זכר היטב את שנות עבודתו המפרכות במחנות העבודה במלחמת העולם השנייה בטורקיה, בהן מתו ממגפות ומעבודה קשה רבים מחבריו ובני משפחתו. לאחר עלייתם ארצה שהתה המשפחה במשך חצי שנה במעברה בתנאים קשים, עד שנמצאה לה דירת חדר ביפו.

לאחר נישואיה יפה עבדה במשך מספר שנים כבוררת בבית אריזה באשקלון, בהמשך עבדה בעיריית אשקלון. היא שימשה כרכזת תא הנשים של אחדות העבודה באשקלון, וכל פגישות הנשים בעיר שגם מתועדות בעיתונות התקיימו בביתה. יחד עם אביה של זהבה הם קיימו בית פתוח לכל העולים החדשים שהגיעו מטורקיה, להם העניקו בהתנדבות סיוע ראשוני במציאת בית ועבודה. רבים מהעולים הפכו לבני בית קבועים וחברי נפש של המשפחה, ובזכותם הפכה הלאדינו לשפה חיה ונושמת בבית הוריה.

בשנים האחרונות שינתה זהבה את כיוון עיסוקיה. בעקבות ניסיונה לאמת פרטים שכתב אביה ביומנו, שבו תיעד את תולדות המשפחה מגירוש ספרד, דרך ביון שבחבל הבסקים, דרך רודוס ומילאס עד הקמת מדינת ישראל, היא למדה על משפחתה פרטים שלא ידעה. "נסעתי למקומות שהוא ציין ביומנו, חקרתי בארכיונים שונים וכתבתי את הסיפור המשפחתי מנקודת מבט מגדרית בספר 'הנשים של טרואל'. בעקבות המחקר גיליתי את דמותה המופלאה של אישה פורצת דרך, שמעולם לא נכתב עליה בספרות וכתבתי את סיפורה של 'הבנקאית מנאפולי – סיפורה של בנבנידה אברבנאל'. על מנת לחבר את הדור הצעיר למורשת ההיסטורית של מגורשי ספרד כתבתי עם נכדתי שירה את הספר 'אגדה ספרדית' בעברית ובלאדינו".

237 עמודים - 84 ש'ח

הוצאת ספרי 'ניב'
'מאה של סודות' מאת זהבה חן-טוריאל. הוצאת ספרי 'ניב'


הדפסה            חזרה לידיעה