מסבירה אמו, נועה רותם: 'יותם שבר את האף בזמן שעסק בפעילות גופנית והגענו לרמב'ם לטיפול שהצריך טשטוש. אנחנו משפחה שמפונה המבית בשל המלחמה, וזה הופך את הכל ליותר מאתגר. למרות שההליך הרפואי מאוד פשוט, המשאבים הרגשיים כבר מרוקנים, וזה הופך גם את העניין הזה לסיטואציה מטלטלת.
בזמן שיותם היה בהתאוששות ואני לצדו, פתאום הופיעו טינקה וקלי, כלבות לברדור מהממות, והמלוות שלהן עידית וקרן, שקודם כל ראו אותי כאמא שנמצאת בסיטואציה הזו וזה היה מדהים בעיני. טינקה ניגשה אלי והתחילה לרחרח אותי. השיח היה מאוד זורם, נעים ובלתי אמצעי. יש משהו שממסמס את הגבולות בללטף כלבה בתרחיש כזה. אחר כך, כשיותם התעורר, התקשורת עם טינקה עברה למיטה שלו. היא שכבה עליו, הוא ליטף אותה, דיבר איתה ועם עידית והייתה שם אינטראקציה מקסימה במשך דקות ארוכות. כשהוציאו לו את העירוי, היא דחפה את הראש שלה לשם. היא פשוט הייתה איתו שם, בתוך המקום הזה, והפכה אותו ללא כואב ולא מפחיד, קליל ונעים. היה ממש מרגש לראות את זה. חווינו רגעים ארוכים של אושר, וזה דבר מוזר לומר על ביקור בבית חולים'.
סדציה (טשטוש) היא צורת ההרדמה הקלה ביותר שקיים בעולם הרפואה והליך שגרתי בביצוע פעולות רפואיות שונות קטנות, אבל, כשמדובר בילדים, גם הדברים הפשוטים יכולים להרגיש מסובכים יותר. לאחרונה נחנך שירות חדש ברמב"ם, במסגרתו – טינקה וקלי, הכלבות הטיפוליות שפועלות ברמב"ם, החלו ללוות את הילדים המגיעים לבית החולים 'רות' (ברמב'ם), ונאלצים לעבור טשטוש לטובת בדיקות שונות וטיפולים רפואיים במסגרת טיפול יום.
הילדים אשר לא תמיד מקבלים בשמחה את הטיפול הרפואי, עלולים להגיע למצבים של פחד וחרדה, אשר רק מגבירים את עצמת הכאב והטראומה, מצב אשר ברמב'ם מאמינים שניתן להימנע ממנו בכלים פשוטים ולהפוך אותה לחוויה חיובית עבור המטופלים הצעירים. 'כלבים מטפלים בגוף ובנפש ומאוד עוזרים בהפחתת החרדה והרמת מצב הרוח', אומרת יאנה לוין, אחות מתאמת סדציה וכאב בבית החולים 'רות' לילדים ברמב'ם והיא מוסיפה: 'עצם הקירבה לכלב נותנת לילדים תחושה של ביטחון וכח. אלו מאפשרים להם לעבור תהליכים שגורמים להם לחשש, באופן חיובי יותר. זה מקסים לראות את זה קורה כל פעם מחדש'.
טינקה וקלי, שמבינות דבר או שניים בריפוי, פועלות במחלקות שונות ברמב'ם כחלק משירות טיפול בכלבים שניתן במרכז הרפואי מאז תחילת המלחמה. חיילים פצועים, מאושפזים מן המניין, נשים בהריון או ילדים ,למטפלות על ארבע יש יכולת לעודד ולעזור לכל אחד ואחת מהם: 'יש מחקרים שאומרים שטיפול בכלב, או עצם המגע והמפגש עם הכלב, מפחית סטרס, מפריש אנדורפינים וגורם להרגשה טובה', מדגישה עידית לייבה, המאמנת של טינקה ומי שמלווה אותה בתוך רמב'ם. יש לה גם הסבר לכך: 'כשאנחנו בבית החולים "רות", אנחנו רואים איך הילדים שוכחים למה הם באו והזמן עובר בכיף עד לתחילת התהליך. כולם נכנסים למצב רוח טוב, המטופלים, הילדים והצוות הרפואי. בנוסף לזה שאני מאמנת כלבים, אני גם אחות חדר ניתוח ברמב'ם. בשני הכובעים הללו, אני רואה את המטופלים שלנו במצבים שונים, וזה גורם לי לרצות להביא ערך מוסף לטיפול בהם. הכלבים הטיפוליים נמצאים ברמב'ם כבר חודשים ובכל פעם אנחנו מבקרים בעוד מחלקות. כעת הגענו גם לפה. זה מאוד מרגש אותנו ואנחנו שמחים להיות יחד עם הילדים'.
מטפלות על ארבע - הכלבות הטיפוליות מצטרפות לטיפול בסדציה בילדים ברמב"ם. צפו:
https://youtu.be/sNw7oCt8LdY
בתמונה: יותם רותם עם טינקה ועידית לייבה; יותם רותם עם הכלבות טינקה וקלי, והמאמנות עידית לייבה וקרן נגרין.
צילום: באדיבות משפחת רותם
(דגנית קניג)