תרופה ביולוגית חדשה, המוכחת כיעילה בעיכוב התקדמות מחלת האלצהיימר בשלביה המוקדמים, נכנסה לשימוש במסגרת טיפול הניתן במכון לשבץ מח וקוגניציה ברמב'ם. המטופלת הראשונה, תושבת חיפה בשנות ה-50 לחייה, אובחנה עם מחלת אלצהיימר מוכחת ביולוגית (בעזרת סמנים ביולוגיים) בשלביה המוקדמים.
אלצהיימר היא מחלה ניוונית של המוח ומהווה את הגורם השכיח לירידה קוגניטיבית ודמנציה בגיל המבוגר. בישראל, מספרם של חולי האלצהיימר והדמנציה מוערך ב-150,000 אנשים. במחלה זו מצטברים ברקמת המוח וסביב כלי הדם, חלבונים בשם עמילואיד בטא ובשם טאו מזורחן.
הצטברות חלבונים אלו, בנוסף לתהליכים רבים אחרים, פוגמת ביכולת תאי המוח לתקשר ביניהם ולעבד מידע, ומובילה למוות של תאי עצב ולפגיעה בתפקוד המוח. כך מתפתחת מחלה ניוונית של המוח. שינויים אלה מתחילים ללא סימפטומים ועלולים שלא להיות ניכרים במשך שנים ארוכות. ההסתמנות הקלינית מתחילה, על-פי רוב, בירידה בזיכרון ובהמשך מתווספים ליקויים בתפקודי השפה ובהתמצאות, הפרעות התנהגות, קשיי תכנון וכשלים בקבלת החלטות. בהדרגה מתווספים קשיים בתפקודי היום יום.
בינואר 2023 אישר ה- FDAתרופה חדשה בשם לקנמאב (Lecanumab). התרופה הוכחה בניסויים קליניים כיעילה בהאטת ובעיכוב התקדמות מחלת האלצהיימר בשלביה המוקדמים. התרופה פועלת כנוגדן המכוון כנגד חלבון העמילואיד, ומפחיתה את משקעי החלבון במוחם של חולי אלצהיימר.
במחקרים רחבי היקף נצפתה האטה של ההתדרדרות הקוגניטיבית-תפקודית בשיעור של 27% (לעומת פלסבו) בקרב בעלי פתולוגיה של מחלת אלצהיימר. כמו-כן נצפתה דחייה של התקדמות המחלה בכ-6 חודשים. כלומר, טיפולים אלו לא עצרו את התקדמות המחלה ולא השיבו יכולות קוגניטיביות שאבדו, אך הצליחו להאט את המשך הירידה הקוגניטיבית והתפקודית במהלך חודשי הטיפול.
לדבריו של פרופ' דוד טנה, מנהל המכון לשבץ המוח ולקוגניציה ברמב"ם, והיו"ר היוצא של האיגוד הנוירולוגי בישראל, התרופה מתאימה לגברים ונשים עם מחלת אלצהיימר מוכחת ביולוגית (בעזרת סמנים ביולוגים) ורק בשלביה המוקדמים, "כלומר ירידה קוגניטיבית מתונה או דמנציה קלה לכל היותר, כאשר ישנם קריטריונים נוספים לבחירת מטופלים אשר מתאימים לטיפול", הוא מסביר.
התרופה ניתנת אחת לשבועיים בעירוי לווריד במסגרת טיפול יום. כאמור, מדובר בטיפול מאושר FDA שאינו כלול בסל התרופות, ואינו טיפול מחקרי. במכון שבץ מוח וקוגניציה ברמב"ם הוקם מערך לטיפול בתרופות מתקדמות למחלת אלצהיימר בשלביה המוקדמים.
בתוך כך, לפני ימים אחדים דווח כי ה-FDA אישר תרופה שניה, קיסונלה (Kisunla), המוכחת אף היא כיעילה באלצהיימר בשלב מוקדם, במנגנון דומה של ניקוי חלבון העמילואיד מהמוח. "אלו ימים מרגשים ומעוררי תקווה בטיפול מחלת אלצהיימר", אומר פרופ' טנה, "התרופה החדשה מראה תוצאות טובות ומעוררת תקווה שאולי השימוש בתרופות הללו יהיה לזמן קצוב בלבד. התקווה הזו, לצד התחרות שנפתחת כעת בשוק התרופות הביולוגיות לאלצהיימר, יכולות לזרז את האפשרות של הכנסתן לסל התרופות והנגשת הטיפול בישראל בעתיד הקרוב. אנחנו ברמב"ם כמובן ערוכים גם לכך שעם אישורה של תרופה נוספת, תהנה יותר אפשרויות בחירה טיפוליות לאלו הזקוקים להן".
תמונת אילוסטרציה: מתן תרופה בעירוי.
לסרטון הקליקו כאן:
https://www.youtube.com/watch?v=AFZuhDBJxPQ
(דגנית קניג)