דרום אפריקה, איחוד האמירויות, נורבגיה וישראל: רופאי רמב'ם מובילים משלחת הומניטרית בינלאומית במדגסקר. כתבה: רונית קיטאי. צילום: דוברות רמב'ם

ד'ר עומרי אמודי סגן מנהל מחלקת כירורגיית פה ולסתות ברמב'ם ,וד'ר צח שרוני , רופא בכיר במחלקה לכירורגיה פלסטית ברמב'ם, ביצעו שפע של ניתוחים, בפעילות ההומניטרית במדגסקר. Operation Smile

פורסם ב: 03/06/2024 14:53

RAMBAM PR
מזה עשר שנים ד'ר עומרי אמודי, סגן מנהל מחלקת כירורגית פה ולסתות ברמב'ם, וד'ר צח שרוני, רופא בכיר במחלקה לכירורגיה פלסטית בבית החולים, משתתפים במשימה בינלאומית :למגר את בעיית החך והשפה השסועים במדינות עולם שלישי.

השניים עברו בין מדינה למדינה, בין יבשת ליבשת, ויחד עם עוד עשרות אנשי רפואה ממדינות שונות ומטפלים באלפי אנשים מסביב לעולם, הכל במסגרת פרויקט הדגל של ארגון 'Operation Smile'. לאחרונה הם שבו ממשימה נוספת, הפעם במדגסקר הרחוקה, שם השתתפו במרתון ניתוחים שנמשך 12 ימים שהתקיים בעיר Antsirabe, העיר השלישית בגדלה במדגסקר, שנמצאת מרחק של שעות נסיעה מעיר הבירה.

כמעט 30 מיליון איש חיים במדגסקר הרחוקה, אבל רק חמישה (!!!) רופאים בכל האי מחזיקים במיומנויות לביצוע ניתוחים לטיפול בחך ושפה שסועים, כך שהבעיה מאוד נפוצה והצורך בטיפול גבוה.

עשרות מטופלים, ילדים ומבוגרים, הגיעו למרפאות המשלחת, חלקם כבר פגשו את הרופאים באחד משני הביקורים הקודמים במדגסקר, כאשר מתוכם נותחו 117, בתוך ימים ספורים, בזה אחר זה לטיפול במומי פנים מולדים שונים, מתוך מטרה להביא להם איכות חיים. המטופלים שנותחו נבחרו מתוך מאות מקרים, שנבחנו מקרוב.

חלק מהמטופלים שהגיעו אל צוות המתנדבים עשו את דרכם במשך שבועות ארוכות ממקומות שונים ברחבי מדגסקר, וזאת כדי לזכות בטיפול רפואי שיוכל לשנות את חייהם מהקצה לקצה: "'בודת הארגון נמשכת כל השנה', מסביר ד'ר אמודי שמצטרף למשלחת הבינלאומית זו הפעם העשירית ומגיע למדגסקר זו הפעם השלישית.

לדבריו : 'לרוב מפרסמים את מועדי הגעת המשלחות כחצי שנה מראש ואנשים מגיעים מכל רחבי המדינה. את הימים הראשונים אנחנו מקדישים למיון המקרים ולקבלת החלטות לגבי תיעדוף המקרים לניתוח. אלו שלא יטופלו הפעם, יוזמנו לפעם הבאה'.

עם סיום בחינת המקרים מתארגנים עשרות חברי המשלחת, שהגיעו הפעם מ-10 מדינות שונות לביצוע ניתוחים, ביניהן כמה שלא נתפסות כאוהדות ישראל: נורבגיה, שבדיה, דרום אפריקה, גרמניה, ארה'ב, איטליה, האמירויות שגם תמכו כספית בעבודת המשלחת, מוזמביק, מלאווי, צוות מקומי וכאמור – ישראל.

עם הגעת המשלחת לבית החולים המקומי, נבחר ד'ר עומרי אמודי לשמש כראש המשלחת ולהוביל את עבודת הצוות הבינלאומי במשימה המאתגרת. מציין ד'ר אמודי: 'אני חייב להודות שהופתעתי. אנחנו נמצאים בתקופה פוליטית מורכבת. לא תמיד ברור מה יהיה היחס שניתקל בו מול הקולגות. נסענו הפעם עם מעט חששות ובוודאי שלא ציפיתי לזה, אבל בשטח דברים נראים אחרת. אנחנו קודם כל עוסקים בהצלחת חיים וזה המכנה המשותף לכולנו. הרפואה היא בהחלט גשר בין תרבויות, אמונות, תפיסות וכל גווני הקשת. זה תמיד מרגש להיות חלק מהפסיפס האנושי הזה'..

חדר ניתוח אחד, שלושה מנותחים

כמי שעוסק בעבודות התנדבות במדינות עולם שלישי, צוות הרופאים מכיר היטב את העבודה בתנאי שטח לא פשוטים, אך הפעם האתגר היה גדול במיוחד: במשך 12 ימים, בידר ניתוח אחד, אשר חולק לשלושה, בוצעו ניתוחים זה אחר זה, וזה לצד זה בגברים נשים, וילדים בגילאי 6 חודשים ועד 57.

חלק מהם היו מטופלים חדשים ואחרים הם מטופלים שעברו ניתוחי המשך. במשך שעות ארוכות בוצעו מידי יום הניתוחים על ידי הצוות הרב-תחומי שכולל כירורגים, מרדימים, רופאי ילדים, רופאי שיניים, אחיות, טכנאים, אנשי דימות ועוד רבים – כולם מגיעים בהתנדבות ונרתמים למשימה.

מסביר ד'ר אמודי: 'זהו אזור שטרם שהינו בו. התנאים באמת לא פשוטים. עבדנו עם תנאים סטריליים ירודים, תאורה חלקית. ניתחנו עם תאורת ראש במקום תאורת חדר ניתוח, כאשר שלושה צוותים עובדים במקביל כדי לנתח שלושה ילדים. הטיפול במקומות הללו הוא במקרים מורכבים וקיצוניים יותר מהארץ, בגלל שמדובר במבוגרים. יש מדינות שבהם פעלנו וכבר הצלחנו למגר את הבעיה. אנחנו בטוחים שנצליח להגיע לאותה תוצאה במדינות נוספות'ץ

אתיופיה, ויאטנם, גאנה והודו הם רק רשימה קטנה מתוך המקומות ששני הרופאים החיפאים שהו בהם במשימות ההומנטריות הקודמות בהן השתתפו כחלק מקבוצת "Operation Smile". הארגון האמריקאי שמוביל את הפרויקט ביותר מ-40 מדינות עולם שלישי יותר מ-40 שנה, ביצע למעלה מ-200,000 ניתוחים והיד עוד נטויה.

החוויה המורכבת של ביצוע הליכים רפואיים מתקדמים בתנאי שטח לא פשוטים, לא עוצרת את מתנדבי הארגון, ובכללם ד"ר שרוני וד"ר אמודי מלעמוד באתגר, אבל בתום ימי הניתוחים המפרכים, המשמעות נשארת: "קשה לתאר במילים את התחושות ממפגש ארוך ומשמעותי עם אוכלוסייה מקומית החיה בתנאי עוני קשה, ללא חשמל או מים זורמים, וללא נגישות לתנאים בסיסים כמו שירותי רפואה, כמו שקשה לתאר את הסיפוק מתוצאה של ניתוח האורך כשעה וחצי, אך משנה לחלוטין את חייו של הילד ומשפחתו', אומר ד"ר צח שרוני, המוסיף: 'אותו הסיפוק, יחד עם תחושת המחויבות הנובעת מבדיקת המוני מטופלים אשר לא זוכים לניתוח במסגרת אותה המשלחת, היא שמביאה אותנו שוב ושוב לחזור למקומות אלו. רק במדגסקר לבדה, ממתינים עוד למעלה מ-2,000 ילדים לניתוח שפה שסועה, כך שעבודה רבה עוד לפנינו'.

בתמונות: ד'ר עומרי אמודי וד'ר צח שרוני בפעילות ההומניטרית במדגסקר. צילום: באדיבות דוברות רמב"ם

(נתנאל אייזיק)
צילום: דוברות רמב'ם

צילום: דוברות רמב'ם

שלח לחבר להדפסה

כתבות נוספות במדור בריאות :
*   במרכז בריאות הילד של 'כללית' 'ארמון'...
*   Montana Tucker (מונטנה טאקר) אושיית הרשת...
*   מיהו הרופא הישראלי שמנתח בגיאורגיה...

אינדקס אתרים  
SSD בניית אתרים

הוסף למועדפים