טקס זוכי אח'י- האגודה לעידוד המחקר, הספרות והאומנות מיסודם של יוצאי עיראק בישראל – לשנת 2023. צילום: איתן יתגר

הטקס התקיים במרכז מורשת יהדות בבל באור יהודה. הטקס נפתח בדקת דומיה לזכר הנופלים. הגיע קהל רב. זוכי הפרס, בני משפחותיהם, חברים ואורחים נכבדים.

פורסם ב: 29/01/2024 20:59

חברי ועדת הפרס וזוכי פרס אח'י. צילום: איתן יתגר
תעודת הוקרה על פרס מפעל חיים מטעם אגודת אח'י לשנת 2023 הוענקה לאילנה בצרי, לשעבר עיתונאית ברדיו 'קול ישראל' בערבית. בצרי עלתה לישראל בעלייה בלתי לגלית דרך טהרן בשנת 1949. היא לא יכלה לממן לעצמה לימודים גבוהים, ,אך פרצה בזכות כישוריה. היא החלה לעבוד כמזכירה ב'קול ישראל' בערבית ובהמשך יזמה, ערכה והפיקה את התוכנית החלוצית והאנושית "רופא מאחורי המיקרופון" שאיפשרה לתושבי המזרח התיכון למצוא מזור באמצעות הרפואה הישראלית. בזכות התוכנית טופלו בארץ גם תושבי מדינות, שלא היו לישראל יחסים דיפלומטים איתם.



אילנה בצרי מקול ישראל בערבית היא זוכת פרס הוקרה על מפעל חיים מטעם אגודת אח"י לעידוד המחקר, הספרות והאומנות מיסודם של יוצאי עיראק בישראל


אח"י- האגודה לעידוד המחקר, הספרות והאומנות מיסודם של יוצאי עיראק בישראל הוקמה כדי לעודד יוצרים, חוקרים ואומנים יוצאי עיראק ובמטרה להנכיח ולשמר את ההיסטוריה והמורשת של יהודי בבל באמצעות המחקר, הספרות והאומנות.


שאר הזוכים הקטגוריות השונות:

פרס אח'י בתחום המחקר לשנת 2023 הוענק למר ניר צורף, יליד עיראק 1946, סא"' (מיל.) באמ'ן ובתאום פעולות הממשלה בשטחים. הוא קיבל את הפרס על ספרו 'חידושי מילים ולשון בעיתוני ארצות ערב: מגמות ומאפיינים'. ספרו מהווה מחקר חשוב, ראשוני ומקורי, המביא לידי ביטוי את הידע הרחב של צורף בתחום התקשורת הגלויה ובחברות ערביות במזרח התיכון.

פרס אח'י בתחום האמנות לשנת 2023 הוענק לרובי בקל, אמן בתחום הציור והרישום. בקל הציג תערוכות יחיד בגלריות שונות בארץ וזכה בפרס האומן הצעיר ב-2019. בפרויקט המונומנטאלי "מעברים" לציון 70 שנים לעלייה ההמונית של יהודי עיראק, יצר בקל יצירה חד פעמית וייחודית על קירות מרכז מורשת יהדות בבל, ובה הוא נתן אינטרפרטציה אישית לחוויות העלייה והקליטה מנקודת מבט של בן דור ההמשך של יוצאי עיראק.

פרס אח'י בתחום ספרות ילדים לשנת 2023 הוענק לתמי שם־טוב, סופרת ילדים ונוער, עיתונאית, מרצה ומנחת סדנאות כתיבה; כלת פרסים ספרותיים רבים שמיצבו אותה בשורה הראשונה של כותבי הילדים בישראל. הפרס יוענק לה על ספרה "סבא סביח" שהוקדש לאביה, ששמו הפרטי הפך לשם של מאכל לאומי ישראלי. הספר הוא מסע תרבותי אחר הזהות והשורשים העיראקיים.


פרס אח"י בתחום ספרות זיכרונות לשנת 2023 יוענק לסא"ל במיל שלמה קטן, יליד בצרה 1948, לשעבר ראש מועצת אלפי מנשה, מנכ"ל מוזיאון ז'בוטינסקי וסא"ל (מיל.) באמ"ן. קטן יקבל את הפרס על ספרו האוטוביוגרפי "מהצללים לפסגה". הספר מאפשר לנו הצצה לסיפורה הייחודי של משפחתו בבצרה, הקליטה והחיים במעברה בארץ, שירותו הצבאי המרתק ביחידת 8200 והקריירה הציבורית והפוליטית שלו.

פרס אח"י בתחום השירה לשנת 2023 הוענק לפרופ' דורון מנשה, בן להורים ילידי בגדד, פרופ' למשפטים, מגשר ובורר. פרופ' מנשה נחשב למומחה עולמי בתחום דיני ראיות. הוא את הפרס על ספר השירה: "ביני לבין מקומו". שירים ייחודיים הנבנים והנובעים מתוך המתחים והניגודים הפנימיים בהם נמצא הכותב, אשר באים לידי ביטוי בכתיבה המשלבת בין העולם המשפטי-לוגי, העולם האמוני-דתי והעולם הפנימי-רגשי.

תעודת הערכה מטעם אגודת אח'י לשנת 2023 הוענקה לאסנת לוי (מועלם), בת לדור השני של יוצאי עיראק, מנהלת ספריית הר הצופים למדעי הרוח והחברה. התעודה תוענק לה על מאמרה המחקרי- "משפחת יהודה: סיפורה של תמונה, 1910" המאמר פורסם בכתב העת "פעמים". זהו מחקר רחב היקף, המבוסס על מקורות היסטוריים, אשר פותח עבורנו צוהר דרך סיפורה של תמונה אל קהילה שלמה ואל עולם חברתי ותרבותי שהיה נהוג אז.


תעודת הערכה מטעם אגודת אח"י לשנת 2023 הוענקה ליהונתן דוד, מוסיקאי צעיר ומוכשר בן דור ההמשך. את התעודה יקבל על הלחנת השיר "לא לפחד לומר את המילה נוסטלגיה" מאת המשורר אלמוג בהר השיר עוסק בשורשיו העיראקיים.


תעודת הערכה מאגודת אח'י בתחום האמנות לשנת 2023 הוענקה לאריה אירני, אמן העוסק בצילום וציור. אירני הציג את עבודותיו בתערוכות רבות בגלריות בארץ ובעולם. הוא מתמודד עם פגיעה נפשית ובזכות הציור הוא עבר דרך ארוכה לריפוי והתפתחות אישית וחברתית. כבן לדור השני של יוצאי עיראק הוא נותן ביטוי לשורשים העיראקיים בציוריו.


בתמונה למטה זוכי הפרסים מימין לשמאל: סא'ל במיל' ניר צורף פרס בתחום המחקר על ספרו "חידושי מילים ולשון בעיתוני ארצות ערב: מגמות ומאפיינים", אסנת לוי (מועלם), תעודת הערכה על המאמר על מאמרה המחקרי - "משפחת יהודה: סיפורה של תמונה, 1910", יהונתן דוד, תעודת הערכה על הלחנת השיר "לא לפחד לומר את המילה נוסטלגיה" מאת המשורר אלמוג בהר, אילנה בצרי, פרס מפעל חיים, סא"ל במיל שלמה קטן, פרס על ספר הזיכרונות "מהצללים לפסגה", רובי בקל, פרס בתחום האמנות, תמי שם-טוב, פרס בתחום ספרות ילדים על ספרה "סבא סביח", אריה אירני, תעודת הערכה בתחום האמנות, פרופ' דורון משה, פרס בתחום השירה על ספרו "ביני לבין מקומו".. צילום: איתן יתגר
.
בתמונה למעלה-חברי ועדת הפרס, אשר העניקו את הפרסים לזוכים.מימין: מנהלת מכון המחקר של המרכז, פרופ' אסתר מאיר-גליצנשטיין, מרכז פעילות אח"י דוד לויתן, מנכ"לית מרכז מורשת יהדות בבל עליזה דיין חממה, סא"ל במיל' הסופרת והחוקרת ציונית פתאל קופרוסר, שגם הנחתה את האירוע וד"ר מאיר צדוק יו"ר ועדת הפרס. צילום: איתן יתגר.
שלח לחבר להדפסה

כתבות נוספות במדור מפגשים :
*   מבקר המדינה מתניהו אנגלמן ערך היום...
*   שחמטאים רבים מהעולם הגיעו ותמכו בישראל...
*   בחצר מרכז 'קסטרא' בחיפה נערך הערב (חמישי)...

אינדקס אתרים  
SSD בניית אתרים

הוסף למועדפים