שיטת איתור נגיף הקורונה בשפכים הוכיחה את עצמה גם בגילוי וריאנטים חדשים. הפעם, חוקרים מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב מתריעים: האומיקרון לא חיסל לחלוטין את הדלתא והוא עלול להופיע מחדש. ממצאי המחקר פורסמו לאחרונה בכתב העת Science of the Total Environment.
השפכים ממשיכים לתת סימנים אודות המקומות בהם פועל נגיף הקורונה, גם כאשר בדיקות קליניות ע״י PCR ובדיקות מהירות אינם מאפשרים זאת. במעקב שביצעו אחר מערכת השפכים של העיר באר-שבע, בין החודשים דצמבר 2021 ועד ינואר 2022, הם הצליחו להבחין שלמרות הדומיננטיות של האומיקרון ווריאנט הדלתא עדיין נמצא בריכוזים נמוכים. יחד עם פרופ' רוני גרנק, הם בנו מודל שחוזה שריפה עצמית של זן האומיקרון בחודשם אפריל ומאי בעוד שזן הדלתא עולה במתינות.
מזהיר פרופ' אריאל קושמרו: 'כמובן שיש השפעה של גורמים רבים, אולם המודל שלנו מצביע על כך שיכולה להיות התפרצות נוספת של דלתא או גרסה אחרת של וירוס קורונה כבר בקיץ הקרוב'.
קבוצת המחקר כללה גם את: ד'ר עדן עוזר, מרילו שגן ופרופ' רוני גרנק מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב וד'ר יוסי פייתן ממעבדות אילקס. פרופ' קושמרו וצוותו הם חלק מבית הספר לקיימות ושינויי אקלים והמחלקה להנדסת ביוטכנולוגיה של אברם וסטלה גולדשטיין-גורן.
המחקר נתמך על ידי פרויקט 'כוח פעולה מדעי' להתמודדות עם נגיף הקורונה מטעם אוניברסיטת בן-גוריון בנגב ומשרד הבריאות הישראלי.